Важна информация за остеопорозата

Какво е остеопороза?

Отеопорозата е заболяване, което се характеризири с ниска костна плътност (нарушаване на костната микроархитектура). В следствие на болестта здравината на скелета намалява и се увеличава рискът от счупвания, най-често в областта на гръбнака, таза и китката.

Причини

Изграждането на скелета приключва на около 25-30 години, при което настъпва равновесие между процесите на костното формиране и разграждане. С напредване на възрастта започва да преобладава процесът на костно разграждане, който води до появата на остеопороза.

Остеопорозата често бива наричана „тиха“ болест, защото в началната си фаза няма никакви видими , осезаеми симптоми. Често разбираме за нея, когато тя е вече в напреднала фаза или след настъпила остеопоротична фрактура.

Кога се среща?

Рискът от остеопороза се увеличава с възрастта. Около 40% от жените над 60 годишна възраст имат остеопороза, т.е. приблизително всяка трета жена, Около 80% от заболелите са жени. Остеопорозните фрактури при жените са по-чести от инфарктите, инсултите и рака взети заедно.

Фактори

Различни са факторите, определящи скоростта и степента на развитието на остеопорозата, ето и част от тях:

  • ранна менопауза
  • заседнал начин на живот и ограничена двигателна активност
  • недостатъчен прием на калций и витамин Д с храната
  • наличие на остеопороза в семейството (родители, сестри, братя)
  • прием на глюкокортикоиди, хормони на щитовидната жлеза и някой антиконвулсанти
  • прекомерна консумация на кафе, тютюно пушене и системна консумация на алкохол

Как можем да разберем, че имаме остеопороза?

Чрез специфични изследвания – дензитометрия (измерване на костната плътност) и кръвен тест на костни маркери. Желателно е изследвания да се правят един път на 12 месеца след 45 годишна възраст.

Лечение и профилактика

Наред с предписаната Ви терапия за остеопороза, е необходимо ежедневно да приемате калций с витамин Д. Витамин Д е отговорен за нормалното оползотворяване на калция от кръвта.

Друга важна стъпка в лечението на остеопорозата, е промяната в хранителния режим, като се осигури адекватен прием на калций и чрез храната. Продукти богати на калций са мляко, извара, бяло сирене, кашкавал, топено сирене, риба, зелен лук, соя и соеви продукти, боб, леща, зелен фасул, ориз, месо, яйца и плодове.

Основни локализациии на остеопорозни фрактури: Остеопорозата се характеризира с „фрактурна каскада“. Първата фрактура най-често е фрактура на китката, но може да бъде и фрактура на прешлените, където е най-честата локализация на фрактури. След първата вертебрална фрактура, рискът от последващи фрактури в рамките на 1 година е пет пъти по-голям при жените. Фрактурите на бедрото са най-драматичното следствие на остеопорозата и се свързва с нарастването на общата смъртност на 15% до 30%, като повечето случаи са в рамките на първите 6 месеца след фрактурата.

Фрактура на китката: Радиография на лява китка, показваща фрактура на Colles на дисталната радиална кост.Класическа особеност на фрактурата на Colles е деформацията,,вилица“ на китката, състояща се от пет компонента: дорзално изместване на дисталния фрагмент, радиално изкривяване на ръката, супинация и проксимално притискане.

Фрактура на прешлените: Вертебрална фрактура. Латералната радиография показва вертебрална фрактура на L1 и нова фрактура на L2. Колапсът на прешлените вследствие компресионни фрактури може да доведе до загуба на ръст на пациента.

Фрактура на бедрото: Периоперативна антеропостериорна радиография, показваща интертрохантерна фрактура на лявото бедро с варусна ангулация на дисталния фрактурен сенгмент. Характерното за фрактурата е ясно видимата пукнатина по продължение на интертрохантерната линия, минаваща в основата на бедрената шийка между трохантерите.